Lektury szkolne |
Autor |
Wiadomość |
Yacy
Tuba
|
Wysłany: 2012-08-31, 15:19 Lektury szkolne
|
|
|
Peter
Cze 09, 2012 3:54 pm
<forumowy archeolog uderza ponownie>
Ostatnio dzięki zaangażowaniu się w projekt "Librivox" zacząłem się ponownie przyglądać lekturom. W najbliższych planach mam nagranie wersji audio "Latarnika" co sprawia, że w ramach przygotowań muszę go przeczytać i to najlepiej nie raz. Chciałbym nagrać coś spośród swoich ulubionych lektur (np. Lalkę albo Pana Tadeusza), ale to zajęłoby sporo czasu i wymagałoby dużo wysiłku, więc nie wiem czy się uda. W każdy razie to dobry pretekst na powrót do lektur
Ivetta1410
Cze 09, 2012 4:06 pm
Przeczytanie "Latarnika" to nie małe poświęcenie. Ja nad tym kiedyś zasnęłam, więc życzę powodzenia.
|
|
|
|
 |
Peter
Wiolonczela
|
Wysłany: 2012-11-29, 13:30
|
|
|
Wspomnianego tu wcześniej "Latarnika" już nagrałem. Ostatnio przeczytałem też kilka innych nowel Sienkiewicza, przy okazji natrafiając na 2 angielskie tłumaczenia zbiorów nowel tego autora. |
_________________ Lubisz książki w wersji audio? Chciał(a)byś pomóc w ich tworzeniu? Przyłącz się do nas na www.librivox.org albo www.legamus.eu |
|
|
|
 |
newborn
Harfa

Wiek: 41 Dołączył: 02 Wrz 2012 Posty: 2515 Skąd: Hangzhou
|
Wysłany: 2013-05-31, 07:48
|
|
|
Wracacie czasem do szkolnych lektur? Jakie sa wasze ulubione?
Ja w ostatnim czasie odswiezylem sobie "Malego ksiecia" (po angielsku i chinsku) i "Anie z Zielonego Wzgorza" (po angielsku). |
_________________ feeling good |
|
|
|
 |
Krysia
Fortepian

|
Wysłany: 2013-05-31, 10:30
|
|
|
A i owszem, nawet bardzo często. nawet do tych wczesnych lektur wracam, jak na przykład "Dzieci z Bullerbyn". Mam hyzia na punkcie niektórych lektur i ta między innym należy do jednej z nich. "Anię..." tak zaczytałam, że książki są mocno podniszczone, teraz oszczędzam, ale i tak na tyle dobrze pamiętam, iż mogę całe fragmenty cytować z pamięci. Bardzo lubię "Kto mi dał skrzydła" Janiny Porazińskiej. Kto czytał, ten wie, że to o naszym słynnym poecie z epoki renesansu. Kolejna ulubiona pozycja, to tzw "Jeżycjada" M.Musierowicz. Co prawda w lekturze jest tylko jedne tom, mianowicie "Kwiat kalafiora" ale jak się przeczyta jedne tom, wpada się z kretesem w cały cykl.
Więcej dopiszę później, bo dziś wyjątkowo nie nadążam z czytaniem postów na forum. |
|
|
|
 |
Tomekk
Wiolonczela
Wiek: 32 Dołączył: 31 Sie 2012 Posty: 698 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 2013-05-31, 12:26
|
|
|
ja miałem w planach przeczytanie ponownie "Procesu" Kafki i "Zbrodni i kary", bo te lektury wywarły na mnie największe wrażenie, ale jakoś brakuje czasu... |
|
|
|
 |
Kandara
Harfa

|
Wysłany: 2013-05-31, 15:18
|
|
|
Generalnie nie wracam do raz przeczytanych książek, a jeśli już to najwyżej do jakiś fragmentów. Wyjątkiem były: baśń Thackeraya "Pierścień i róża", która chociaż figurowała w spisie lektur do piątej, a nawet została wydana i opracowana przez wydawnictwo 'Greg" czy tam czwartej klasy, nigdy nie została omówiona na lekcji. Czytałam ją sama... i to jedna z moich ulubionych księżej, oraz Opowieści z Narnii (także wyczajone kiedyś na spisie lektur z podstawówki, ale nigdy nie przerobione w całości na lekcji... szkoda.
A i jeszcze do końca tego roku planuję przeczytać po raz pierwszy "Mistrza i Małgorzatę" bo za moich czasów wypadła z podstawowej listy lektur do matury O.o |
_________________ Jak świat światem nie będzie Polak, Polakowi bratem.
---------------
 |
|
|
|
 |
chris975
Fortepian

Wiek: 41 Dołączył: 30 Sie 2012 Posty: 6747 Skąd: białe miasteczko
|
Wysłany: 2013-06-11, 21:05
|
|
|
newborn napisał/a: | Wracacie czasem do szkolnych lektur? Jakie sa wasze ulubione? |
hmmm mam kilka, które bardzo miło wspominam.
"Dzieci z Bullerbyn" - jedna z pierwszych lektur, która po prostu przypomina mi dzieciństwo
"Robinson Cruzoe" - uwielbiam tego typu klimaty rozbitek, dżungla, bezludna wyspa
Z poważniejszych to chętnie bym wrócił do "Dżumy", "Chłopów", "Inny świat" - "Chłopów" bardzo dobrze mi się czytało a dwie pozostałe wywarły na mnie bardzo duży i dobry jak myślę wpływ. |
|
|
|
 |
janka
Harfa piesolub
Wiek: 64 Dołączyła: 14 Lip 2013 Posty: 2110 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: 2013-08-10, 12:58
|
|
|
Chłopów to ja wole oglądać Swietnie zrobiony film |
_________________ "Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck
 |
|
|
|
 |
Krysia
Fortepian

|
Wysłany: 2013-08-10, 15:11
|
|
|
Co do Chłopów, popieram. Film zrobiony doskonale, aktorzy świetni. Nic dodać, nic ująć. |
|
|
|
 |
|