Skandynawskie kryminały |
Autor |
Wiadomość |
Peter
Wiolonczela
|
Wysłany: 2013-04-11, 14:44 Skandynawskie kryminały
|
|
|
... czyli jedna z literackich mód, jakie czasami przewalają się przez polski rynek księgarski.
Czytaliście jakieś? Spodobały Wam się? Macie ulubionych autorów?
Ja często wypożyczam coś ze Skandynawii i mam swoich ulubionych autorów, a także ulubione kraje.
Lubię kryminały islandzkie- jak na razie czytałem wszystkie wydane w Polsce książki Yrsy Siggurdarsdottir, których bohaterka, Thora, bardziej niż na adwokata nadaje się chyba na detektywa Teraz czytam kolejną książkę Yrsy, ale tym razem niewchodzącą w skład cyklu o Thorze.
Znacznie bardziej przygnębiające są książki Arnaldura Indridassona, głównie za względu na znikomą ilość humoru i generalnie ciężkie życie niemal wszystkich bohaterów, łącznie z głównym, komisarzem Erlendurem.
Jeśli chcecie czegoś z kraju Nightwisha to polecam powieści Leeny Lehtolainen z panią komisarz Kallio w roli głównej. Oprócz intrygi sporo w nich detali dotyczących życia w Finlandii, a w jednym z tomów tłumacz pokusił się o zrobienie małego indeksu takich nawiązań
To nie wszystko, co czytałem, ale na razie chyba wystarczy. |
_________________ Lubisz książki w wersji audio? Chciał(a)byś pomóc w ich tworzeniu? Przyłącz się do nas na www.librivox.org albo www.legamus.eu |
|
|
|
 |
paweł
Fortepian
|
Wysłany: 2013-04-12, 09:45
|
|
|
Niestety nie czytałem żadnego.
Oglądałem natomiast ekranizacje. "Millennium" Stiega Larssona widziałem już dwa razy bo bardzo mi się podoba. "Mroczność" na właściwym dla mnie poziomie. Może kiedyś sięgnę po tą trylogię. |
|
|
|
 |
Krysia
Fortepian

|
Wysłany: 2013-04-12, 15:21
|
|
|
Ja też nie czytałam żadnych skandynawskich kryminałów, choć ten rodzaj literatury bardzo lubię. Pewnie się zapoznam z nimi po takiej rekomendacji. Oglądałam natomiast sfilmowane książki szwedzkiego pisarza Henninga Mankella. głównym bohaterem tego cyklu jest Kurt Wallander, szwedzki policjant z Ystad. Nietuzinkowa postać, a same filmy bardzo interesujące i odbiegające od stereotypu gatunku. Oglądał ktoś? |
|
|
|
 |
paweł
Fortepian
|
Wysłany: 2013-04-12, 19:33
|
|
|
Widziałem parę odcinków.
Fajne, ja lubię skandynawski klimat w filmach. Ostatni serial kryminalny ze Skandynawii jaki oglądałem w całości to "Most" (w Polsce z tytułem "Most nad Sundem"), ale tam była jedna zagadka, a nie każdy odcinek o czym innym. |
|
|
|
 |
newborn
Harfa

Wiek: 41 Dołączył: 02 Wrz 2012 Posty: 2515 Skąd: Hangzhou
|
Wysłany: 2013-04-14, 12:31
|
|
|
Ja czytam skandynawskie kryminały! To naprawdę moda?
Po prostu podczas któregoś pobytu w Polsce - chyba 3 lata temu, może 4 - kupiłem trylogię Stiga Larssona ("Millennium"), i dosłownie pochłonąłem ją! Świetna!
Zostawiłem ją potem w domu moich rodziców. Mojej mamie też przypadła do gustu, teraz jej znajomi ją sobie pożyczają.
Potem zacząłem czytać kolejną sagę, tym razem Camilli Läckberg: również fajnie się czyta, mam chyba 7 książek z tej samej serii. Akcja rozgrywa się zawsze w tej samej miejscowości, z tymi samymi bohaterami, więc za drugim, trzecim, czwartym razem traktuje się ich jak dobrych znajomych. |
_________________ feeling good |
|
|
|
 |
Krysia
Fortepian

|
Wysłany: 2013-04-14, 12:35
|
|
|
Wygląda na to, że muszę do biblioteki, może coś mają. |
|
|
|
 |
Peter
Wiolonczela
|
Wysłany: 2013-04-14, 17:24
|
|
|
Ja o dziwo jeszcze książek Larssona nie przeczytałem :O Cykl Lackberg widziałem w bibliotece, ale też jeszcze niczego nie czytałem.
A ta nowa islandzka powieść to bardziej horror niż kryminał |
_________________ Lubisz książki w wersji audio? Chciał(a)byś pomóc w ich tworzeniu? Przyłącz się do nas na www.librivox.org albo www.legamus.eu |
|
|
|
 |
Yacy
Tuba
|
Wysłany: 2013-04-15, 08:51
|
|
|
newborn napisał/a: | kupiłem trylogię Stiga Larssona ("Millennium") | też nie mogłem się oderwać niestety na drugą część w bibliotece czekałem kilka tygodni. na trzecią już sie nie doczekałem, ale na szczęście miałem inne dojście :-P
ale zacząłem odwrotnie niż Krzysiek właśnie od Camilli Läckberg. Kapitalna! Zdecydowanie lżejsza lektura od Larssona, ale świetnie się czyta. Pierwszą zamówiłem sobie u Mikołaja :-P i potem poszło. W kilka miesięcy przeczytałem wszystkie. Dwie musiałem dokupić, bo jednej nie mieli w bibliotece, a na inną musiałbym czekać kilka tygodni i ... nie wytrzymałem :-P
Przeczytałem też jej książkę spoza tej serii i również mi się podobało
newborn napisał/a: | więc za drugim, trzecim, czwartym razem traktuje się ich jak dobrych znajomych. | ja już nie mogę się doczekać ich kolejnej wizyty. ale niestety wszystko zależy od Pani Camilli, bo zdaje się, że przeczytałem wszystko co do tej pory napisała. A przynajmniej to co było wydane w Polsce...
zacząłem też czytać innych autorów z północy, ale niestety raz wymiękłem po jednej części, innym razem nawet nie przebrnąłem przez część pierwszą mimo, że miałem wypożyczone trzy części :-P Na półce stoją cztery książki pani Lizy Marklund, ale na razie zatrzymałem się w połowie pierwszej części ... |
|
|
|
 |
janka
Harfa piesolub
Wiek: 64 Dołączyła: 14 Lip 2013 Posty: 2110 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: 2013-08-12, 17:11
|
|
|
Ja czytalam dawniej kilka, na zasadzie czytam co mi wpadnie w rekę. Jak odgrzebię w pamięci tytuły to napiszę. Sagi tez lubiłam : Sigrid Undset i Miki Waltari. |
_________________ "Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck
 |
|
|
|
 |
kissmyass
Harfa

Wiek: 36 Dołączył: 29 Kwi 2013 Posty: 1628 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 2013-08-12, 17:12
|
|
|
A saga o ludziach lodu? |
_________________ Men in Black |
|
|
|
 |
janka
Harfa piesolub
|
Wysłany: 2013-08-12, 17:13
|
|
|
Przeczytalam chyba z 5 tomikow, potem się poddalam Fajnie ,ze jest taki wątek , bo mozna odkryc cos co się przegapiło. A Skandynawie lubię. W sumie spedziłam w Szwecji 9 miesięcy choc w 3 ratach i przewaznie na polu. Ale nie tylko Tam myślalam,ze musze brac kożuch, a dostalam porazenia słonecznego. Ech- to se ne vrati |
_________________ "Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck
 |
|
|
|
 |
kissmyass
Harfa

|
Wysłany: 2013-08-12, 17:43
|
|
|
Moja mama i żona namiętnie to czytały Też lubię Skandynawię. Mieszkałem i pracowałem przez pewien czas w Danii. Bardzo mi się tam podobało ale klimat okropny. Mieszkałem na północy Jutlandii blisko morza i tak paskudnej i zmiennej pogody jeszcze nie widziałem |
_________________ Men in Black |
|
|
|
 |
janka
Harfa piesolub
|
Wysłany: 2013-08-13, 17:35
|
|
|
A Zmierzch tez lubią ? Bo ja jakos nie mogę się za to zabrac. Ale powinnam,zeby zobaczyc czym zachwycaja się inni |
 |
|
|
|
 |
kissmyass
Harfa

|
Wysłany: 2013-08-13, 17:48
|
|